معرفی کتاب قلعه حیوانات؛ از زبان یک نویسنده
کتاب قلعه حیوانات (در ایران به این نام مشهور است و اسم اصلی آن مزرعه حیوانات است) توسط اریک آرتور بلر معروف به جورج اورول نوشته شده است. او نویسنده قرن بیستم است و نسبت به نویسندگان دوران خودش دو کتاب ماندگار به نام های قلعه حیوانات و 1984 دارد. اورول روزنامه نگار، داستان نویس، منتقد ادبی و شاعر انگلیسی است. قلعه حیوانات، یک رمان سیاسی و در ضمن انتقادی است. این رمان به سبک ادبیات تمثیلی پادآرمان شهر و به زبان انگلیسی در سال 1943 تا 1944 در لندن نوشته شده و در سال 1946 به چاپ رسیده است، اما در سال 1950 مشهور شد.
نویسنده در این کتاب شرایط زندگی مردم در دوران جنگ جهانی دوم و بودن زیر سایه شوروی سابق را نقد کرده است. همچنین بیانگر حاکمیت کمونیستی روسیه در قرن بیستم و اتفاقات جنگ سرد در آن زمان است. اورول شخصیتهای سیاسی تمام جهان را به شکل حیوانات یک مزرعه به تصویر کشیده است، هر کدام از حیوانات به نوعی نمادی از حزبهای فعال در آن دوران هستند که سهمی در ویران کردن زندگی و آینده افراد داشتهاند. وی به شکلی کمدی وقایع انقلاب 1917 شوروی و مخالفتش با کمونیسمها را بیان میکند. در این کتاب، قیام حیوانات علیه جونز صاحب مزرعه، به مثابه قیام مردم روسیه علیه تزار است. حتی اورول شعارهای برابری طلبانه کمونیستهای آن دوران را در قلعه حیوانات با نام قوانین حیوانگری بیان میکند.
برخی معتقدند این کتاب، یکی از مهمترین کتابها در مورد نظام مارکسیستی که تا به امروز نوشته شده میباشد. داستان قلعه حیوانات و انقلاب آنها، به خوبی روایتگر انقلابهای کارگری بر علیه نظام سرمایهداری در تمام دنیا است.
کتاب قلعه حیوانات و تاثیرگذاری آن در جهان
کتاب قلعه حیوانات به این دلیل که بیشتر حکومتهای دنیا در واقع به نوعی حکومت دیکتاتوری محسوب میشوند (هرچند در ظاهر به این صورت نیست) و همیشه افراد جوامع از آنها ناراضی بودهاند، مورد استقبال قرار گرفت. انگار این کتاب حرف دل تمام مردم معمولی دنیا را که از دولتمردان دیکتاتوری که حتی در بعضی مواقع خودشان آنها را انتخاب نمودهاند بیان کرده است. این کتاب به قدری روان و واضح در مورد حکومتها نوشته شده که در بیشتر کشورها حتی ایران هم چندین سال مانع چاپ آن شدند. بیشتر کشورها از این میترسیدند که همین انقلاب در دوران حکومت آنها نیز اتفاق بیفتد و این دلیل بزرگی از ممنوعیت چاپ آن است.
در اکثر کشورها بیشتر افراد یک زندگی معمولی دارند و همیشه خواهان یک حکومت آرمان گرایانه هستند، پس خواندن این کتاب به شدت آنها را به وجد میآورد. اما این که شاید در بعضی کشورها با وجود نیاز به انقلاب هنوز چنین انقلابی رخ نداده است، این باشد که افراد ترجیح میدهند که به حرف الاغ رمان یعنی بنجامین عمل کنند. بنجامین میگوید: هیچ کس تاکنون الاغ مرده ندیده است. منظور این است که الاغها زیاد عمر میکنند و تجربه زیادی دارند، هر حکومتی هم که بیاید در نهایت شرایط آدمهای معمولی و اکثریت جامعه تغییری نخواهد کرد.
خلاصهای مفید از کتاب قلعه حیوانات
آقای جونز مالک مزرعه مانر بود، او این اواخر به دلیل مشکلاتی که داشت دائمالخمر شده بود. یک شب او یادش رفت منفذ بالای مرغدانی را ببندد. حیوانات مزرعه از قبل با هم قرار گذاشته بودند که شب در طویله جمع شوند و میجر پیر، گراز نر، خوابی که دیده بود را تعریف کند. میجر قبل از گفتن خوابش از حیوانات پرسید: رفقا، ماهیت زندگی از چه قرار است؟ باید اقرار کرد که حیات ما کوتاه، پرمشقت و نکبت بار است. علت این زندگی نکبت بار این است که تقریبا تمام دسترنج ما به دست بشر ربوده شده است. بشر یگانه دشمن واقعی ماست. پیام من برای شما انقلاب است.
بعد خوابش را تعریف کرد که مربوط به خاطرات دوران کودکیاش بود و اینکه در آن دوران سرود حیوانات انگلیس را میخواندند و آن را برای حیوانات خواند و آنها را به وجد آورد. میجر چند روز بعد مرد و حیوانات نمیدانستند که انقلاب کی اتفاق خواهد افتاد. یک روز کاملا اتفاقی به دلیل گرسنگی بیش از حد، با جونز و کارگرانش درگیر شدند و آنها را از مزرعه بیرون کردند و نام مزرعه را قلعه حیوانات نامیدند.
بعد از آن، خوکها وظیفه آموزش حیوانگری به حیوانات را به عهده گرفتند و هفت قانون در قلعه وضع کرده و نوشتند و در معرض دید حیوانات قرار دادند. چکیده قوانین این بود که حیوانات به هیچ عنوان نباید مثل انسانها رفتار کنند. اما به مرور زمان خوکها قوانین را زیر پا گذاشته و مدام آنها را تغییر میدادند و هر روز بیشتر و بیشتر مثل انسانها رفتار میکردند. حیوانات به آنها شک کردند اما چون هر بار قانونها شبانه توسط خوکها تغییر میکرد، حیوانات گمان میکردند که قوانین را اشتباه به ذهن سپردهاند. تنها بنجامین الاغ متوجه شده بود که خوکها قوانین را تغییر میدهند.
تغییر قوانین توسط خوکها، حیوانات را متعجب میکرد، اما هر بار خوکی به اسم سکوئیلر آنها را مجاب میکرد که اشتباه میکنند و با این کار تنها موجب بازگشت جونز به مزرعه میشوند. چون حیوانات بازگشت جونز را نمیخواستند ناچار به قبول حرفهای سکوئیلر بودند. خوکها آنقدر شبیه انسانها شدند که به طور کامل و آشکارا با آنها ارتباط برقرار کرده و با آنها رفت و آمد میکردند. همچنین با آنها به تجارت و معامله نیز پرداختند. در انتها نیز تمام قوانین را از بین بردند و تنها یک قانون نوشتند: “همه حیوانات برابرند، اما بعضی برابرترند.”
شبی که خوکها با انسانها در ساختمان مزرعه جشن گرفته بودند و نام قلعه حیوانات را به مزرعه مانر تغییر دادند، هنگام بازی ورق با هم درگیر شدند، برای حیوانات که از بیرون نظارهگر آنها بودند، دیگر اینکه چه چیز در قیافه خوکها تغییر کرده، مطرح نبود. آنها، از خوک به آدم و از آدم به خوک و باز از خوک به آدم نگاه کردند، ولی دیگر امکان نداشت که یکی را از دیگری تمیز دهند.
قسمتهایی از کتاب قلعه حیوانات
میجر پیر گفت: رفقا، ماهیت زندگی از چه قرار است؟ باید اقرار کرد که زندگی ما کوتاه، پرمشقت و نکبت بار است. به دنیا میآییم، جز غذای اندک چیزی نداریم و تا آخرین رمق به کار گماشته میشویم و به محض این که از کار بیفتیم با بیرحمی تمام قربانی میشویم. زندگی یک حیوان فقر و بردگی است، این حقیقتی غیر قابل انکار است. آیا چنین وضعی در واقع لازمه نظام طبیعت است؟ رفقا نه. پس چرا ما با این نکبت زندگی میکنیم؟ علت این است که تمام دسترنج ما به دست بشر ربوده میشود. بشر یگانه دشمن ماست. رفقا همانا پیامی که من برای شما آوردهام انقلاب است!
بخشی از سرود حیوانات انگلیس
حیوان سراسر گیتی
همه خاموش، چشم و گوش به من
میدهم مژدهای مسرتبخش
خوشتر از این نبود و نیست سخن
این چنین روزی میرسد از راه
مژده کان روز دوره شادی است
گاوها، استرن، خران و اسبان
مژده کان روز، روز آزادی است
هفت قانون حیوانگری بعد از انقلاب حیوانات:
1- هر چه دو پاست، دشمن است.
2- هر چه چهار پاست یا بال دارد، دوست است.
3- هیچ حیوانی لباس نمیپوشد.
4- هیچ حیوانی بر تخت نمیخوابد.
5- هیچ حیوانی الکل نمینوشد.
6- هیچ حیوانی حیوانکشی نمیکند.
7- همه حیوانات برابرند.
تغییر هفت قانون به یک قانون: حیوانات با هم برابرند، اما بعضی برابرترند. این جمله معروفترین جمله کتاب است که در بین انگلیسی زبانها به یک ضرب المثل با کنایه بسیار تبدیل شده است.
تحلیل شخصیت های کتاب قلعه حیوانات
ناپلئون
یک خوک و شخصیت اصلی داستان است. او بعد از انقلاب شروع به شستشوی مغزی حیوانات کرده و حتی بدون جنگ و خونریزی حیوانات مزاحم را از بین میبرد. اورول، ناپلئون را نماد رهبران دیکتاتور مدرن در جهان میداند. دلیل نوشتن این رمان توسط اورول وجود انقلاب روسیه و وجود حاکمان دیکتاتور بود. او تمامی انقلابهای امروزی را انقلابهای دیکتاتوری و با رهبران دیکتاتور میداند. آنها هم مثل ناپلئون میدانند که با جنگ و خونریزی نمیتوانند بر دیگران حکومت کنند، بلکه با شستشوی مغزی یعنی با در اختیار گرفتن ذهن افراد جامعه خواهند توانست زمام حکومت را در دست بگیرند. آنها همیشه تفکر افراد را نشانه گرفته و از این طریق به راحتی حکومت میکنند.
اسنوبال
او هم یک خوک است و میخواهد مثل ناپلئون حکومت کند، اما با ناپلئون همیشه مخالف است. او در نهایت توسط نیروهای تربیت شده ناپلئون که همان سگها هستند مجبور به فرار میشود. اسنوبال جزء کسانی است که دلیل انقلاب کردن را به درستی درک میکند و تلاش دارد با انقلاب، آبادانی را به مزرعه بیاورد. همه حیوانات او را یک شخصیت سازنده میبینند زیرا میخواهد یک آسیاب بادی در مزرعه بسازد تا حیوانات کمتر کار کنند و زندگی راحتی داشته باشند. در صورتی که در باطن امر، او هم یک دیکتاتور است و میخواهد با مشغول کردن اذهان جامعه، به شیوه خودش به حکومت بپردازد. نکته جالب در هر انقلابی این است که به دلیل خفقان موجود در جامعه، انقلاب رخ میدهد و سران انقلاب هم همیشه خواهان از بین بردن این خفقان هستند. اما بعد، به دلیل این که با از بین رفتن خفقان مزه قدرت را چشیدهاند، دیگر حاضر نیستند به هیچ قیمتی قدرتی را که به دست آوردهاند از دست بدهند. حاکمان بعد از رسیدن به قدرت، دیگر مشکلات مردم را نمیبینند و به مسائل آنها رسیدگی نمیکنند.
باکسر
باکسر یک اسب تنومند در قلعه حیوانات است و اورول آن را نماد جامعه کارگر هر انقلابی میداند. کارگرانی که با انقلاب کاملا موافق هستند و همیشه برای آبادانی کشور خود تلاش میکنند. آنچه مسلم است حکومتها همیشه به کارگران نیازمندند، اما آنها مظلومترین قشر در هر جامعهای هستند. برخلاف کمکی که به حکومتها کردهاند اما یک تهدید و خطر برای دولتمردان به حساب میآیند، به همین دلیل است که حاکمان آنها را در خفقان نگه داشته و تحقیرشان میکنند.
اسکوئیلر
اسکوئیلر یکی دیگر از خوکهای قلعه حیوانات و سخنگوی دولت ناپلئون است. او با سخنوری به نحوی مسائل موجود در قلعه را رفعرجوع میکند که حرفهایش منطقی جلوه کرده و حیوانات آنها را باور میکنند. اورول با ایجاد این شخصیت در رمان، این مسئله را مطرح میکند که کلمه چقدر در حکومتهای دیکتاتوری مهم است. همه میدانند که کلمه دارای بار روانی سنگینی است و حتی میتواند باعث درست جلوه دادن اعمال نادرست دیکتاتورها شود.
میجر پیر
در رمان قلعه حیوانات تنها حیوان روشنفکر، میجر است. او یک گراز پیر و مورد احترام حیوانات قلعه است. اورول میجر را در رمان نماد آزادی و آرمانخواهی میداند. میجر در صحبتهای قبل از مرگش تنها راه نجات حیوانات را انقلاب علیه انسانها میداند، اما تفکر انقلابی او بعد از مرگش توسط خوکها با فساد آمیخته و به انحراف کشیده شد و این موضوعی است که در تمام انقلابها رخ داده است.
آقای جونز
جونز صاحب اصلی حیوانات بوده و به دلیل مشکلاتش همیشه دائمالخمر است. او نماد حاکمانی است که اصلا به زیردستانشان توجه نمیکنند. این بیتوجهی موجبات انقلاب حیوانات را فراهم کرده و در نهایت سبب سقوط و فرار جونز از مزرعهاش میشود.
گوسفندان
گوسفندان نماد افرادی هستند که در تمامی جوامع بدون چون و چرا و اندکی تفکر از حکومت حمایت همه جانبه میکنند. آنها تنها شعاردهندههای حکومت هستند، حتی آنجایی که شعاری را آموزش میبینند که برخلاف هفت قانون حیوانگری است، باز هم دست از تکرار آن بر نمیدارند. آنها نمیتوانند درست را از غلط تشخیص دهند و یا حتی برایشان فرقی هم نمیکند، فقط به حکومت اعتقاد دارند همین و بس!
مووز
موزز یک کلاغ و از جاسوسان ناپلئون است. او به همه از سرزمین شیر و عسل در بالای ابرها میگوید و در واقع به آنها وعده میدهد. بعضی او را نماد کلیسا و تفکرهای دینی در این رمان میدانند. در واقع با این نمادسازی آنها میخواهند نشان دهند که حکومتها و دیکتاتورها برای بقای خود حتی به دین و اماکن مقدس هم رحم نمیکنند و از آنها به شدت بهره میجویند. نباید این نکته را از نظر پنهان داشت که اورول یک دید همه جانبه به تمام انقلابها داشته است و این کار را با آوردن شخصیتهای مختلف به رمان انجام داده است.
بنجامین
بنجامین یک الاغ و سالخوردهترین و بدخلقترین حیوان مزرعه است. او همیشه خود را نسبت به تغییرات بیتفاوت نشان میدهد. او معتقد است که الاغها خیلی عمر میکنند و تجربه زیادی دارند که بخواهند با هر تغییر هیجان زده شوند. همیشه میگوید: هیچ کس تاکنون الاغ مرده ندیده است.
چرا باید کتاب قلعه حیوانات را بخوانیم؟
کتاب قلعه حیوانات یکی از معروفترین کتابهای دنیا و شناخته شدهترین اثر تمثیلی در جهان است. از طرفی به دلیل روان و سلیس بودن در بیان موضوعات حکومتی، درک امور سیاسی را برای افرادی که در این حوزه سررشتهای ندارند آسان کرده است. در ضمن بیشتر افراد هر کشور را قشر متوسط تشکیل داده و این رمان تمام مشکلات آنها را مطرح میکند. در واقع افراد به راحتی با حیوانات مزرعه همذات پنداری پیدا میکنند و این امر حتی میتواند منجر به ایجاد جرقه در اذهان یک کشور و شروع انقلابی متفاوت در جهان باشد، که اصول انسانی در آن رعایت شود.
چرا کتاب قلعه حیوانات در دنیا طرفداران زیادی دارد؟
در بیشتر انقلابهایی که در سراسر دنیا رخ داده، آرمانهای آزادیخواهانه قبل انقلاب با فساد و قدرتطلبی حاکمان بعد از انقلاب در هم آمیخته شده است. از طرفی به این دلیل که اورول از زبان حیوانات قصه را بیان میکند و داستانش از نوع ادبیات تمثیلی فابل (Fable؛ بیان قصه از زبان حیوانات) است، مانند داستان کلیله و دمنه در تاثیرگذار بودن این کتاب اثر بیشتری داشته است.
نقدهای معتبر و بررسی ها در مورد کتاب قلعه حیوانات
از نقدهایی که بر این کتاب وارد است میتوان به نثر روان و سلیس آن اشاره کرد. این که اورول انتقاد خود از حکومت دوران خودش را در قالب داستان و به زبان طنز بیان کرده، ناشی از تبحر وی در داستانپردازی است. حتی وجود حیوانات مختلف در این مزرعه که هر کدام نمادی از افراد جامعه آن دوران هستند و قابل بسط به تمام انقلابهای دنیاست، یکی دیگر از هنرنماییهای وی است. جالب اینجاست که داستان، خواننده را با خود همراه میکند و به دلیل حجم کم آن، افراد رغبت بیشتری برای خواندن پیدا می کنند.
کتاب مزرعه حیوانات تاکنون به چند زبان ترجمه شده است؟
کتاب قلعه حیوانات تاکنون به اکثر زبانهای دنیا ترجمه شده است، این مسئله حاکی از مهم و اثرگذار بودن این کتاب دارد. در ایران مترجمان زیادی اقدام به ترجمه این اثر نموده اند و بیش از 30 ترجمه از آن در بازار موجود است.
ترجمه چه کسی از کتاب قلعه حیوانات را بخوانیم؟
از آنجا که در ایران ترجمههای زیادی از این کتاب موجود است، انتخاب از بین ترجمهها بسیار سخت است. اما کتاب قلعه حیوانات با ترجمه احمد کساییپور از نشر ماهی خوب است. این ترجمه به این دلیل خوب است که آقای کساییپور خودشان نویسنده و مترجم هستند. وقتی شما نویسنده باشید اثر نویسنده دیگر را بهتر درک و ترجمه میکنید. همچنین ترجمه این کتاب از آقای امیر امیرشاهی از انتشارات جامی هم جزء ترجمههای خوب است.
یادداشت مترجم در مقدمه کتاب
احمد کساییپور در پشت جلد کتاب این گونه مینویسد: مزرعه حیوانات هجویهای ویرانگر درباره اتحاد جماهیر شوروی است و کسی آن را نوشته که برخی او را وجدان بیدار نسل خود نامیدهاند. داستان این کتاب، داستان مزرعه حیواناتی است که به امید آزادی بر ضد ارباب خود شورش میکنند، اما این شورش نظام استبدادی تازهای را به جای استبداد قدیم مینشاند. اورول در این داستان نمادین به خوبی نشان میدهد که قدرت چگونه میتواند حتی عالیترین و نابترین آرمانها را هم به فساد بکشاند.
کتاب قلعه حیوانات و پویانمایی داستان کتاب
لینک دانلود فیلم قلعه حیوانات از سایت آپارات در ذیل آورده شده است:
https://www.aparat.com/v/hKlzn/%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C%D8%B4%D9%86_%D9%82%D9%84%D8%B9%D9%87_%D8%AD%DB%8C%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA_%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D8%B3_%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86_%D8%AC%D9%88%D8%B1%D8%AC_%D8%A7%D9%88%D8%B1%D9%88%D9%84_%D8%A8%D8%A7_%D8%B2%DB%8C%D8%B1%D9%86%D9%88%DB%8C%D8%B3
همچنین در زیر کلیپ کوتاهی از فیلم قلعه حیوانات آورده شده است.
چند نکته جالب در مورد کتاب قلعه حیوانات
از موارد جالب در این کتاب، اثبات این مسئله است که در هیچ انقلابی برابری و مساوات بین مردم یک کشور اتفاق نخواهد افتاد. مردم همیشه در آرزوی رسیدن به آزادی در تمام جنبههای زندگی هستند. مزه قدرت زیر دندان حاکمان، بعد از گذشت مدت زمانی از وقوع انقلاب، موجب به فساد آلوده شدن آرمانهای انقلاب خواهد شد. در نهایت این که ما به عنوان یک فرد در جامعه ویژگیهای خود را تشخیص داده و متوجه میشویم در جامعه کنونی در نقش کدام یک از شخصیتهای داستان هستیم.
دانلود رایگان کتاب قلعه حیوانات با ترجمه علی اکبر آخوندی
تنها ترجمه کتاب قلعه حیوانات که به صورت فایلpdf و رایگان موجود است، ترجمه آقای علی اکبر آخوندی میباشد. این ترجمه مربوط به زمان ممنوعالچاپ شدن این کتاب در ایران است.
http://dl.downloadme.ir/blog/mazrae_heyvanat.pdf
خرید کتاب مزرعه حیوانات از کتاب فروشیهای معتبر
کتاب را میتوانید از انتشاراتی خوبی که آن را ترجمه کرده است تهیه کنید. همچنین تمام شهر کتابهای موجود در هر شهر این کتاب را دارند. در تهران خرید کتاب از باغ کتاب با چندین مترجم نیز امکان پذیر است. در شهر مشهد هم پردیس کتاب جزء مراکز بزرگ و مهم برای خرید کتاب میباشد.
پاسخها